Mili-ijs is melkijs die op een heel ambachtelijke manier gemaakt wordt. Daarom bevat het bijna geen lucht waardoor ons ijs meer weegt en vaster van structuur is. Zo heb je meer waar voor je geld.

Melkijs proeft hetzelfde als roomijs maar is minder vet en daardoor gemakkelijker verteerbaar.

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de schepbaarheid van het ijs om een optimale smaak te hebben. Indien je te snel bent, bevries je je smaakpapillen en verlies je een groot deel van de heerlijke smaak.

Daarom moet je ons schepijs altijd even laten ontdooien. De ideale scheptemperatuur is -14°C.

Dit betekent dat je bij een diepvriezer van -20°C:

  • een ijscoupe of halve liters sorbet 5 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur
  • een halve liter schepijs 10 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur
  • een liter schepijs 15 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur
  • een ijstaart van 8 personen ongeveer 20 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. Hoe groter de taart, hoe langer de ondooitijd. Een goede tip is even prikken in de ijstaart met een mesje en dan mag je geen weerstand ondervinden. Dit moet als boter aanvoelen.
  • alcoholijs dient niet op voorhand ontdooid te worden. De alcohol zorgt voor voldoende schepbaarheid. Gebruikstip! Zet je serveerglaasjes in de diepvries en giet een geutje alcohol op de sorbet.

Je kan de produkten ook in de koelkast laten ontdooien. Dat is het meest optimaal omdat je minder afsmelting aan de randen hebt. Dan mag je de ontdooitijd verdubbelen.

Als heel de verpakking niet verbruikt wordt, tracht je het ijs zo snel mogelijk terug in te vriezen. Zo behoudt je de structuur. Er is geen risico voor de voedselveiligheid, maar als je ijs te veel in en uit de diepvries haalt, krijg je een ijzige (= niet romige) structuur door de temperatuursveranderingen.

Geniet ervan!